fbpx

Kurser

KURSUTBUD

SENIORYOGA

5 fredagar  kl 12-13

Den här kursen är speciellt tänkt för dig som är senior och vill lära dig grunderna i yoga. Ingen är för gammal eller för stel för att yoga, det är precis därför vi behöver yoga.

Vi kommer utföra rörelser och övningar sittande på stol eller stående på golvet (om du vill med stöd). Läraren anpassar övningarna och takten till gruppen och ni deltagare anpassar i sin tur till er själva och dagsformen.

Genom olika fysiska rörelser, andningsövningar och avslappningstekniker så hjälper vi kroppen mot balans och harmoni både fysiskt, mentalt och själsligt.

Hur kan yoga hjälpa/vara bra för mig?

 • Yogan hjälper oss att slappna av så att vi lättare kan släppa på spänningar
 • Vi stärker musklerna i kroppen och förbättrar därigenom både andning, hållning och balans
 • Vi sänker stressnivåerna och ökar våra må bra-hormoner som får oss att må bättre, bli mer motiverade och känna oss lugnare generellt
 • Sömnen och matsmältningen brukar förbättras
 • Kan reducera oro, ångest och depression
 • Kan bidra till en ökad närvaro i stunden och trygghet/styrka i den egna kroppen

Varmt välkommen med och se vad yogan kan göra för dig och din hälsa!

Nästa kursstart är: fredag 12 april 2024

Tid: kl 12:00-13:00

5 tillfällen: 12/4, 19/4, 26/4, 3/5 & 10/5

Pris: 1000 kr

Medlemmar i SPF Trosa har 25% rabatt på denna kurs (endast 750kr!). Mejla oss för rabattkod.

Vid missat tillfälle går det bra att använda klippet på en annan av våra öppna klasser.

Läraren heter: Carina Berglund

Carina och vi hälsar dig varmt välkommen med!

STRESSREDUCERANDE YOGA

6 tisdagar kl 16-17:30

Den här kursen grundar sig i den Traumaanpassade yogan (TAY). 
TAY är en yogaform speciellt utformad för ett känsligare nervsystem till följd av höga stressnivåer. Här yogar du tryggt med beprövade metoder som grundas på forskningsbaserade interventioner och som rekommenderas av framstående institut runt om i världen gällande yoga som komplementär behandling. 
 
Yoga påverkar både kropp och sinne på många olika sätt, och framför allt påverkas vårt nervsystem. I den här kursen får du verktyg som kan fungera lindrande mot tex ångest, sömnproblematik, stress, utmattning, depression mm. 
 
Vad skiljer denna yogaform från andra?
Dessa klasser innehåller en specifik kombination av fysiska dynamiska sekvenser och andningsövningar samt avslappningstekniker som effektivt reducerar stress och reglerar nervsystemet. Programmen är speciellt anpassade för den unika neurobiologi som kan uppstå under längre och/eller intensivare perioder med (traumatisk) stress.
Programmen är gynnsamma för alla oavsett tillstånd men fungerar extra bra om du upplever mycket stress och inre oro.
 
Viktigt! Yoga ersätter aldrig professionell hjälp eller medicinering men kan fungera väldigt bra som stöd tillsammans med andra terapier.
 
Nästa kursstart är: tisdagen 5 mars 2024
 
Pris: 2.200kr 
Medlemmar, pensionärer och sjukskrivna (med begränsade ekonomiska möjligheter) har 10% rabatt på kursen. Mejla oss för rabattkod.
 
Anmälan skickas till info@trosahotyoga.se och är bindande efter garanterad plats och full betalning. Du kan redan nu köpa kursen på hemsidan för att garantera din plats.
Vid missat tillfälle har du möjlighet att gå på någon av våra öppna klasser.
 
Läraren heter Dinah Lennevald och är utbildad inom Traumaanpassad yoga.
 
Varmt välkommen med anmälan!

FÖDA UTAN RÄDSLA (FUR)

1 tillfälle á 4 timmar
 
Att föda barn är en naturlig och kraftfull process som väcker starka känslor, både positiva och negativa. Jag heter Carolina Jareno håller i förlossningsförberedande kurser på Trosa Hot Yoga då och då. Jag jobbar enligt Föda utan rädslas metod som handlar om hur det är möjligt att föda i trygghet och att med hjälp av fysiologin aktivera kroppens otroliga inneboende förmåga att föda. Genom att arbeta fokuserat med stöd av din partner eller stödperson går det att skapa en trygg och stärkande förlossningsupplevelse.

Kursen varvar teori med praktiska övningar där kärnan är Föda utan rädslas fyra grundverktyg: andning, avspänning, rösten och tankens kraft. Metoden grundar sig på fördjupad kunskap om stressfysiologi, andningsfysiologi, lugn och ro-systemet samt den vetenskapliga evidens som finns kring betydelsen av stöd.

En viktig del i metoden är att det inte är rädslan i sig som hindrar denna förmåga som finns inuti dig utan de reaktioner i kroppen som rädslan utlöser. Målet är inte att inte känna rädsla, som är en normal känsla, utan hur du kan möta och hantera den.

 
Jag tror att något av det mest kraftfulla vi kan göra för ett barns framtida liv är att ge det en så trygg födsel som möjligt.
 

Under kursen får du lära dig:

 • Teorin bakom föda utan rädsla-metoden
 • Praktisk träning och genomgång av de fyra Föda utan rädsla-verktygen
 • Kunskap och praktisk träning i hur man ger stöd och hur ni tillsammans hanterar värkarna
 • Hur du får fram din förmåga att föda.  Vilka hinder finns, vad hjälper dig?
 • Era olika roller under förlossningen, och hur ni kan lindra stress och smärta tillsammans.

Nästa tillfälle är:

 • Söndag 24 mars kl 12:30-16:30
 • Söndag 26 maj kl 12:30-16:30
 

Minst 2 par per kurstillfälle.

Pris: 1900kr/par

Varmt välkomna med!

Om Carolina Jareno

Att föda barn är något av det djupaste och mest omvälvande i våra liv. Jag har genom mina snart 15 år som barnmorska samlat på mig bred erfarenhet av födande genom att arbeta både som doula, på förlossningen, BB samt på mödravårdsmottagning. Jag är Föda utan rädsla-instruktör och har hållit kurser för grundaren Susanna Heli. Jag är även lärare inom Mindfulness-Based Childbirth and Parenting, en mindfulness-metod som fokuserar på graviditet, förlossning och föräldraskap.

Jag har fött två barn och hade en drömförlossning och en mardrömsförlossning. Jag vet hur olika våra förlossningar kan bli beroende på omständigheter som hjälper eller stjälper vårt känsliga fysiologiska system.


Jag har ända sen tonåren varit djupt fascinerad av den djupa och oundvikliga transformation som en födsel innebär, både när vi föder våra barn och den transformation som är möjlig genom att hitta vägar till fördjupning i våra liv. Detta kan ske genom till exempel kroppsbaserade terapimetoder och olika verktyg för att underlätta för systemet att integrera det nya, genom till exempel stillhet, rörelse och kreativitet.

Vid frågor eller funderingar kontakta mig gärna på:

mejl: carolinajareno10@gmail.com

tel:  073-701 41 31