fbpx

Värmen

Varför värme?

Vår yogasal är på 102 kvm och värms upp av 15 infraröda värmare. 12 av dem sitter högst upp på väggarna runt hela salen och tre sitter uppe i taket i mitten av rummet för att värmen ska bli så jämn som möjligt i hela rummet. 

Varför värme?

Värmen gör att vi blir mjukare och får en bättre och säkrare stretch för muskler, leder och bindväv. Vi minskar riskerna att skada oss eftersom vi är varma och värmen gör även att en utrensningsprocess startar där vi svettas ut slaggprodukter och toxiner (gifter). 

Vad är Infraröd värme? 

FIR (Far InfraRed) är en energi i form av vågor, vilket mäts i micron. 1 micron= 1/1 000 000 meter).

Alla människor sänder ut och tar emot långvågiga infraröda strålar. Vågornas fördelaktigaste område för människan ligger mellan 7-14 micron. Detta intervall som kommit att kallas de ”vitala strålarna”, har visat sig ge en rad positiva effekter på människokroppen. Detta intervall ligger mycket nära vattenmolekylens resonansfrekvens, 9,4 micron, vilket påverkar vår kropp som till 70% består av vatten. Ett viktigt faktum för att kunna frigöra vattenburna gifter ur kroppen.

Största delen av solens energi kommer från det infraröda frekvensområdet. Infrarött är en form av strålningsvärme som värmer objekt direkt utan att värma kringliggande luft. Människor, djur och växter absorberar naturligt värmen från de infraröda strålarna. Även material och vätskor kan absorbera infraröd ljus/energi.

Infravärmen värmer mer på djupet i vävnaderna, samt större delen av energiutvecklingen går direkt till att värma kroppen och inte till att värma luften runt omkring (som i sin tur värmer upp kroppen ytligt) – det går åt mindre än 20% av energin till att värma luften med infraröd värme, där över 80% omvandlas till värme inne i kroppen.

Detta är den avgörande skillnaden mellan en traditionell uppvärmning och ett infrarött värmesystem.

Under de senaste 25 åren har japanska och kinesiska forskare och kliniker utfört omfattande forskning på långvågiga infraröda behandlingar och rapporterat ett stort antal fördelar. Infraröd värme är helt ofarlig och är en värmekälla som används på sjukhus att värma spädbarn med.

Långvågigt infrarött ljus har förmågan att direkt tränga genom kroppen till ett djup av 4,5 cm. Den infraröda energin från en IR-värmare gör att man svettas upp till 2-3 ggr mer än av annan värme, trots att den håller mycket lägre temperatur.

Vilka fördelar kan du MÄRKA av att VARA I infraröd värme?

Den djupa uppvärmningen av muskelvävnad och inre organ ger ett ökat blodflöde med vidgade blodkärl och stimulerad hjärtverksamhet. Det genererar positiva effekter för muskler leder samt hjärtkärl-konditionen. Det stora frigörandet av vatten i kroppen och den kraftiga svettproduktionen ger en effektiv avgiftning av kroppen. De infraröda strålarnas positiva effekter är många.

Förebygg sjukdom och inflammation

Vistas i IR-värmen för att förbättra ditt immunförsvar. Värmen hjälper kroppen att bygga fler vita blodkroppar. Vita blodkroppar är ansvarig för att attackera infektioner och sjukdomar som tar sig in i kroppen.

Om du har ett högt antal vita blodkroppar, kommer du att hålla dig friskare och läka sår snabbare, samt återhämta dig från olika sjukdomar mycket snabbare.

IR-värmen lindrar ledbesvär, t.ex. reumatism, som är för det mesta inflammatorisk.  Inflammation är kroppens reaktion för att försöka reparera en skada. När vävnaden har skadats, börjar den signalera till resten av kroppen och hjärnan vad som hänt. Signalerna kallar till sig kroppens immunförsvarsceller – de vita blodkropparna.

Fräschare hy och reducering av celluliter

Infraröd värme ger en ökad blodcirkulation i huden, som förbättrar spänsten och elasticiteten,  vilket är avgörande för en vacker hy. Torr & hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och detta verkar positivt på acne. IR-värmen kan förbättra och minska besvären med eksem och psoriasis samt verka uppmjukande på  ärrvävnad och även smärtlindrande på ärrvävnad efter brännskada.

Celluliter är en gelé liknande substans av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden.

Den kraftiga svettning som uppstår vid till exempel ett yoga pass i IR-värme hjälper till att rensa ut dessa ansamlingar från kroppen.

Viktminskning/balansering 

Värmen ökar din basala ämnesomsättning en hel del. När vi vistas i IR-värmen försöker kroppen på flera sätt att kyla av sig som en reaktion på den djupa uppvärmningen. Detta genererar ökad hjärtverksamhet i såväl frekvens som volym.

Ämnesomsättningen ökar och blodkärlen vidgas för att enklare få det uppvärmda blodet ut från kroppens inre, ut mot huden. Värmen förs över till svett och avdunstar via huden. Denna process att kyla kroppen skapar likartade hjärt/kärlfördelar som vid work-out. Under ett yogapass i IR-värme får vi alltså en förbränningseffekt både från aktiviteten i yogan plus från värmen.

Reducera skadlig stress

Med hjälp av en bastu kommer du att reducera onödig stress från kroppen. Stress skapar en negativ belastning på kroppen. Om du har svårt att hantera stress, kommer värmen att hjälpa dig att slappna av, även i spända muskler. 

Förbättrad sömnkvalitet

Bättre sömn är en enorm fördel som kommer av att vistas i IR-värmen. När dina muskler är avslappnade och blodet cirkulerar på ett optimalt sätt, kommer du helt enkelt att ha lättare att sova på natten. Om du är avslappnad kan du njuta av en bättre sömnkvalitet och du kommer att känna dig utvilad. Värmen hjälper också människor att lättare somna. Därför är det optimalt att till exempel bada bastu precis innan läggdags.